Posts

Showing posts from 2015

azam 2015 dah capai ke belum?

assalamualaikum

tinggal esok je nak berapa pada tahun masihi 2015.

so, hawa nak share sikit azam 2015 yang dah capai.


WISH LIST 2015 :D



berjimat cermat



DIAgnosis2-beli masa de pesta buku dekat dewan sultan ismail de lest 20% tapi belum habis baca lagi. lebih padat dan tebal dari DIAgnosis yang pertama.


Vacation : Padang, Indonesia.
seminggu, 3/4-8/4 seronok. buat tips? lets me recall. not much yang menarik memandangkan its a lawatan delegasi dan sangat padat dengan aktiviti.


Vacation: Singapore


ASB Account
Clarks Item
Charles&Keith
dah dua tahun ada wish list CK nih tapi alhamdulillah tahun nih tercapai. sebab apa pilih designer bag nih? sebab rasa nih salah satu deswigner bag yang mampu milik. i mean yang around 300 dah boleh dapat handbag. kalau coach 300 baru dapat purse. dan CK nih adalah designer bag daripada jiran sebelah, Singapore. Handbag akan dapat markdown price yang sangat seronok bila Singapore Independant Day.
Design yang a ku pilih ini antara yang unik yang pernah aku ada s…

Si Putih hampir masuk ke rumah sakit.

assalamualaikum
Ya Allah lamanya tak tulis entri dalam nih.

nak cerita kelakar la kot. sebab hawa nih cuai dan tidak ambil kisah sangat barang-barang yang de

inagt tak hawa pernah up cerita pasal TERBELI barang dekat LAZADA dalam  ENTRI BELI LOGITECT MK240
dah belih 1tahun rupanya si putih berkhidmat dengan hawa. masa beli set logitech MK240 memang dah dapat bateri 4 biji. 2 untuk keyboard, 2 untuk mouse.

sejak hari beli sampai bulan 9, hawa lanyak guna je sesuka hati.
keyboard nih dah berapa kali tah jatuh, mouse xpaya cakap la.
last haw aguna masa bulan 9, masa balik rumah keyboard jatuh kuat masa tengah packing bag nak balik utm.
sekali balik utm, unpack dan nak buat kerja. memang hawa dah terbiasa guna wireless keyboard sejak ada SI PUTIH MK240 nih.

sekali, type-type 200km/h sekali tengok word tuh blank je. eh, rosak dah ke?
jatuh kuat sangat ke dekat rumah?
hawa, siap un-screw keyboard tuh konon nak jadi inspector la tengok apa yang rosak, yang terbakar ke hape.
dah 3 kali bukak tak …

2015 makin berpenghujung

Assalamualaikum

alhamdulillah, pada saat nih masih diberikan peluang dan ruang untuk bertaubat dan menuju ke jalannya

pada hawa, 2015 adalah tahun yang palinggg panjang dan bsesar maknanya dalam hidup hawa.

-
pertama, mengenai akademik hawa dii UTM
kedua, mengenai keluarga hawa
ketiga, mengenai PERNIAGAAN SPA TANPA KEDAI; @hawadspabeauty

kalau brkesempatan mungkin hawa akan share banyak benda yang mampu digunakan oleh adik-adik yang bakal masuk ke UTM atau yang dah masuk.

yang nak gain income dengan perniagaan service sendiiri.

semoga Allah redha dan beri kekuatan untuk hawa.

Sushi King Bonanza November 2015

Image

apa yang anda akan dapat dengan menyertai projek the walking beauty?

Image
Assalamualaikum
Alhamdulillah, bertubi-tubi yang email, yang whatsapp, yang inbox nak tahu lebih lanjut pasal projek the walking beauty nih. Ok, hawa akan share apa yang anda akan dapat dengan menyertai projek spa tanpa kedai nih
Bayar sekali je, tapi Allah PERCUMA nya banyakkkkkkkk.

PERCUMA latihan “kursus spa facial teori & praktikal” PERCUMA ilmu teknik “Face Massage” yang bernilai RM700 PERCUMA modul latihan yang dibekalkan kepada semua pakar kecantikan (beautician) PERCUMA bimbingan dan ‘support group’ yang berterusan PERCUMA tip-tip M.E.S.T.I Berjata, rahsia pikat pelanggan, rahsia urus duit dari keuntungan perniagaan.
PERCUMA sijil penyertaan (tertakluk kepada terma dan syarat)
suka ke tidak? seronok ke tidak? jangan cakap akak tak payung? eh, hujan ke?
Hawa Haider
011-23524179
Certified Beautician & Spa Trainer

Modal Spa Bergerak tanpa kedai.

Image
Assalamualaikum
Ya Allah rajinnya hawa sekarang update blog suam-suam kuku nih. :P
Soalan yang selalu hawa akan terima dari beautician to be yang berminat nak mulakan perniagaan soa di The Walking Beauty Project.
berapa modal yang diperlukan untuk menyertai projek the walking beauty? kami menyediakan 2 pakej untuk mereka yang ingin menyertai projek ini
pakej 1; RM350 (KHAS UNTUK PELAJAR IPTA/IPTAS) Pakej 2: RM750 (RM550 KHAS UNTUK 10 ORANG TERAWAL!)
kos ini adalah untuk harga barangan spa sahaja
manakala, kursus spa diberikan secara percuma


The Walking Beauty : Untung ke perniagaan SPA TANPA KEDAI?

Image
assalamualaikum.
tajuk kali nih, adalah menjawap segala persoalan yang selalu hawa dapat di Whatsapp dan Inbox FB.
trend sekaranga ndalah segalanya mudah, segalanya dihujung jari dan ingin sampai ke rumah. pernah dengar, makanan bayi homemade hantar ke rumah? pernah dengar, makanan diet rendah kalori, or clean diet hantar ke rumah? pernah dengar, perkhidmatan gunting rambut di rumah? pernah dengar, perkhidmatan gosok bontot periuk hitam di rumah? Nampak tak? Trend sekarang semuanya ke rumah. sebab pengguna majority dah penat nak fikir nak cari parking, nak waze kedai, nak isi minyak, nak tempuh jammed dan tol. 
salah satu pendekatan kita adalah, dengan memberi perkhidmatan rawtaan kecantikan muka (facial) ke rumah pelanggan (mobile spa) atau di rumah kita (home spa) ok, sini hawa share mengapa perniagaan SPA TANPA KEDAI menguntungkan: ·permintaan HOME SPA meningkat·boleh dijalankan dimana-mana walaupun sedang bercuti·tiada risiko bankrupt kerana modal yang diperlukan kecil·tidak perlu berhutang…

The Walking Beauty Project [Spa Tanpa Kedai]: Hasil #HawaDSpaBeauty

Image
nama saya Nur Hawa Binti Mohmed Haider saya pelajar tahun akhir ijazah sajana muda ukur bahan di UTM Skudai. saya mengisi cuti semesta saya dengan buat lesen kereta, belajar menjahit, belajar buat kek dan dalam masa yang sama belajar dan menjalankan perniagaan spa tanpa kedai sendiri!
siapa sangka cuti semesta yang selalunya saya harapkan duit papa mama untuk topup, jalan-jalan dan berlajar apa saya minta (baking &sewing) saya tidak perlu lagi menyusahkan mereka. cuti semesta dah habis. dah beratur booking facial di UTM, Skudai. Seronoknya! semoga semesta ini hawa dah tak whatsapp papa minta duit poket masa awal semesta dan akhir semesta. ;) duit pinjaman pendidikan disimpan untuk bayar balik. bertuah siapa yang join #pakejsmartstudent. Alhamdulillah pendapatan sebulan (Ogos) buka spa bergerak tanpa kedai #HawaDSpaBeauty hampir RM1k.

siapa yang patut sertai: projek “The Walking Beauty”

Image
Assalamualaikum
lepas dah mengerti dan faham apa itu projek “The Walking Beauty”. jangan tanya itu tajuk novel ke? tajuk cerita samarinda terbaru ke? bukan ye. nih tag line yang lebih dari semua itu. sebab ianya membantu orang yang mecari sesuatu. sambungan daripada entry lepas 
siapa yang patut sertai?
·wanita yang berhasrat memiliki SPA SENDIRI·mereka yang MINAT dengan PERNIAGAAN SPA tetapi TIADA MODAL yang besar·mereka yang ingin BERKERJA DARI RUMAH tetapi TIDAK TAHU apa perniagaan yang hendak dijalankan.·individu yang BERKERJA SEPENUH MASA (full time) dan ingin MENJANA KEWANGAN LAIN secara SEPARUH MASA (part time)·SURIRUMAH yang ingin menjalankan PERNIAGAAN SAMPINANGAN dari RUMAH.·para GRADUAN yang MASIH MENGANGGUR dan ingin menjana KEWANGAN untuk meneruskan kehidupan.·PELAJAR IPT yang ingin menambah DUIT POKET di KAMPUS dengan menjalankan perniagaan sampingan·atau PENGUSAHA SPA ynag terbelenggu dengan masalah-masalah seperti kurang/ tiada PELANGGAN dan kadar SEWA KEDAI yang tinggi.
lela…

Apa itu projek The Walking Beauty

Image
Assalamualaikum nasib baik hawa tak draft kan entry nih
Kalau ada sesiapa yang follow IG hawa mesti ada soalan yang berlegar-gelar di galaksi pemikiran  Apa yang hawa duk sibuk-sibuk #thewalkingbeautyproject #thewalkingbeauty dekat instagram @nurhawahaider
Ok, sini hawa bagi pencerahan. TheWalking Beauty Project adalah merupakan suatu projek SPA TANPA KEDAI yang direka KHAS untuk membantu golongan wanita yang sedang tercari-cari sebuah perniagaan yang MUDAH, SIMPLE, FUN tetapi mampu memberi pulangan yang sungguh luar biasa.
Melalui projek The Walking Beauty ini, peserta akan diajar bagaimana mereka mampu untuk memiliki spa sendiri dengan kos yang sangat minima tetapi mampu menjana pendapatan sehingga 4-5 angka sebulan hanya dari rumah. Bukan itu sahaja, peserta malah akan diajar bagaimana menjana pendapatan agar duit masuk hari-hari dan berpeluang mendapat ‘recurring income’ melalui agen-agen yang dilahirkan di bawah nama spa mereka sendiri.
Melalui projek The Walking Beauty ini, setiap pes…

Food Review: The Manhattan Fish Market, Setia City Mall KOTOR?

Image
Assalamualaikum

nih entry dah draft 4bulan.
sebelum dia jadi pekasam ikan baik kita publish.
hawa pergi redeem tuh pada 30/4/2015 7.01pm

Macam biasa hawa akan alert kalau ada kupon diskaun makanan di Groupon.
dan kalau hawa mengidam nak makan restoran-restoran mcam tuh dekat mall hawa akan tengok deal di Groupon jimat GST, jimat segalanyalah!
Itu salah satu hobi hawa! :D
sampai kawan-kawan dan Mr.A faham sangat dah.

Deal The Manhattan Fish Market adalah kerap dan selalu di Groupon maka hawa pon beli la
1 set fishy chicky bang bang hanya RM19 soup of the day, air, main dish dan 16% taxes
1set small grill hanya RM21 soup of the day, air, main dish dan 16% taxes
soo jimat.

makanan dah ok, sedap cuma ada satu yang hawa perasan
pinggan dan mangkuk soup di bekeladak! macam tandas lama tak kene gosok,
macam lalukan air je.
hawa ingatkan permanent, hawa cuba la kikis guna kuku. boleh hilang pulak. means dia tak cuci bebetul.

noted untuk The Manhattan Fish Market, Setia City Mall. please do s…

Review: The Walking Beauty Project

Image
Assalamualaikum. wah dah bersawang bawang dah!
Alhamdulillah Allah beri ujian untuk hadiahkan Hawa sebuah kegembiraan. Siapa sangka, sepanjang cuti semesta kali ini, Hawa sebagai seorang student full time boleh ada perniagaan sampingan yang mampu mengisi masa Hawa dan sekaligus duit poket tajaan sendirian berhad tanpa pama (papa&mama)
pada usia 23 tahun Hawa ada perniagaan spa Hawa sendiri diberi nama: HawaDSpaBeauty dengan permulaan hanya RM750 , Hawa dapat produk untuk menjalankan spa seperti; -Gentle Action Make-Up Remover -Gentle Deep Foaming Cleanser -Soothing Radiance Whitening Softener -Daily Defense Whitening Essence -Eye Treatment -Masker Protein Soya -Scrub Herba Alfalfa
berserta latihan dan praktikal mengenai facial muka setaraf spa 5 bintang, urutan muka yang betul, rawatan essence setanding dengan rawatan jenama Sxx dan rawatan mata secara PERCUMA!
selain daripada itu Hawa juga mampu miliki perniagaan tanpa premis. Jimat dah, dengan keadaan ekonomi yang makin tidak menentu ini. Pe…

Dinner Grad's2015

Image
assalamualaikum alhamdulillah, bersilah bulan, hari berganti hari. untuk kesempatan ini, dineer grad's adalah makan malam rasmi dan resam untuk QS-BINA meraikan semua final year student oleh junior.
dengan bayaran, RM60 di Hotel Selesa,JB biasa saja. makanan yang pelbagai namun bagi aku tiada yang kick!  so, tiada yang menarik. hanya datang untuk memeriahkan majlis dan merasai pengalaman yang tidak akan dilupakan.
malam tu, bertemakan masquerade, aku memilih untuk memakai black-gold-blue

Sabrina Jubah all black dari CQ Chiffon Maggie Shawl in gold dari CQ  Heels from dear sista that lwnd it to me. :P

rasa

Image
rasa hati yang bercampur baur
rasa bagai setiap yang dilakukan ada yang berlubang
ada yang dirasakan salah
aku rasa ingin lari dan terus lari dari realiti kehidupan ini.
aku rasa bagai jatuh terduduk bagai tiada yang sedia untuk sambut menyelamatkan aku
aku bagaikan diheret dengan kehidupan ini oleh orang sekeliling bukan di pimpin untuk bangun
aku rasa inginkan kehidupan aku sendiri
buat apa yang buat aku rasa ikhlas
buat apa yang aku merasakan ianya membahagia
adakah aku terus seharian memenuhi expectation manusia sejagat tanpa perasan bahawa jiwa ini robek hancur dan membusuk.

adakah kerana aku tidak sama dengan yang lain membuatkan aku rasa sangat down.
atau ianya hanya satu fasa perubahan dalam mencari indentiti dan makna kehidupan.
atau sebenarnya ianya hanya gangguan emosi bulanan biasa wanita, PMS.

semoga Allah sentiasa ada didalam hati.
merahmhati dan melimpahkan hidayahnya agar aku tidak hanyut menghilang.

Wordless Wednesday!

Image
assalamualaikum







wishlist checked! :D

semesta 8 di UTM

Image
Assalamualaikum
Alhamdulillah, siapa sangka pejam celik, pejam celik, menagis meraung
sudah berada di semesta lapan :)

minggu lepas birthday papa dan mama yang ke 47 dan 45 tahun.
namun aku baru di UTM 3hari tak dan nak balik sambut tapi dah settle hadiah dekat rumah just tak dapat nak bersama-sama meraikannya.




Sushi King Bonanza 2015

Image
assalamualaikum
Bulan baru berganti, sungguh cepat masa berlalu. Minggu akademik ke dua sudah berlalu 16 minggu lagi yang tinggal. dengan kedatangan sponsorship yang makin masuk bagi warga UTM, Skudai. Minggu depan mark your calender untuk





semua plate adalah bernilai RM3. peringatan bahawa SushiKingBonanza hanya boleh dinikmati pada tarikh berkenanan dan bersertakan kad keahlian yang bernilai RM20 dan akan dapat voucher bernilai RM20. 
jumm ramai-ramai dan hashtag  #sushikingbonanza

Bersubway

Assalamualaikum.

Kombinasi filling chicken ham+salad+tomato+bbq sos+honeymustard. Was osem!

What's ur filling make ur day? Let's share!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Rawatan #NHHealth dalaman

NH sedang melatih diri untuk menulis dan  mengluahkan apa yang NH rasa dengan kata-kata bukan hanya terperap  dan terpendam dalam diri/hati. memandangkan NH sedang menjalani terapi. segala apa yang NH bayngkan dan angan-anagna kan dinasihatkan untuk diluah andai sukar untuk dikongsi bersama dengan oang sekeliling meluahkan melalui penulisan adalah disyorkan.
semesta akan datang NH sudash berada pada semesta akhir di UTM namun NH sangkut 2kredit yang tersadari. kredit ubntuk semesta depan limit 17kredit dah penuh.  Ya Allah, permudahkanlah. NH nak graduate nak pentas sama-sama dengan kawan-kawan kelas yang lain. Naik semsta ini jugak NH perlu siapkan bab 4 dan bab 5. dan berkemungkinan bab1 sampai bab 3 semesta lepas kena edit bulk! NH masih belum interview firm yang berkaitan dengan tajuk NH. NH tahu, NH sambil lewa, NH tak bersungguh, NH perlu buat sesuatu agar semesta akhir NH tak akan menjadi mimpoingeri!
esok cadangnya lepas subuh lepas mama papa pergi kerja NH nak kemas-kemas ruma…

Monday blues?

Image
Assalamualaikum.

Sejak cuti semesta nih. Tugas memasak dah jadi rutin sepanjang cuti tapi masak masa mama tade dekat rumah jela.

Menu harini, Kari Ikan Tongkol Bujang.
Hahahahaha. Nak jugak mention bujang.

Ramuan.

5potong ikan (NH guna tongkol)
1bulb bawang merah
1ulas bawang putih
3 tangkai daun kari.
Minyak untuk menumis
2 1/2 sudu besar serbuk kari
1 sudu kecil serbuk kunyit
500ml air(air panas, cepat sikit siap)
2senduk santan (150ml, 1/2 santan kotak)
asam jawa
Garam dan gula
1sudu kecil Biji sawi
Bendi or terung(optional)
Tomato(optional)

Cara-cara.
Mayang bawang merah halus serta bawang putih(NH ketuk je bawang putih) dan tumis sehingga naik bau dan bertukar warna bersama daun kari(campak sekali dengan tangkai pon bole)
Masukkan serbuk kari+air sedikit. Masak hingga pecah minyak(minyak naik atas rempah) dan masukkan serbuk kunyit dan biji sawi. kemudian masukkan ikan dan air.
Tunggu mengelegak dan masukkan santan, dan perasa(garam+gula) serta air asam jawa. Masukkan bendi, to…

Sembang zero to hero

Image
Assalamualaikum

Hujung minggu anda diserikan dengan apa? Luangkan masa yang ada untuk orang tersayang. Luangkan masa untuk keluarga dan adik beradik, anak-anak mahupun sanak saudara.

Pembukaan Liga Super Selangor lawan Terengganu. Terengganu menewaskan Selangor 2-0. Ini kerana adik aku pergi tengok match. Huhuhu. Sanggup dia naik bus dengan geng Ultras ke Terengganu. Die hard fans la konon. Aku perati tiap kali adam pergi tengok match mesti kemenangan tak berpihak kepada Selangor. Namun adat permainan ada kalah ada menang. Semua itu hanya kebetulan. Tahniah Pasukan Malaysia menang Sepak Takraw menentang Thailand setelah hampir 10tahun tidak menjuarainya.
Menang atau kalah hanyalah gol bagi sesuatu yang kita lakukan. Yang penting kita buat apa yang kita minat, dan buat yang terbaik untuk itu.

Untuk mengurangkan sakit setiap bulan bagi wanita? PMS? Melancarkan penghadaman serta menghilangkan kebas-kebas. Ostematrix jawapan bagi masalah anda. WA laju2. 011-23524179 NurHawa. Sila tamba…

Testimoni set pengantin

Image
Assalamualaikum.

Saja nak share kesan pada diri sendiri. Setelah amalkan(ada skip2 jugak) set pengantin shaklee yang jimat RM88 tu.

Hasil daripada front camera Asus Zenfone5. No filter. No edit. Natural Lighting around 10am. Sedikit lip balm, eye brow liner, thin layer foundation.

Nak cantik pada hari bahgia anda? WA laju2. 011-23524179 NurHawa. Sila tambah +60 kalau dekat WA anda tak keluar number tersebut. Salam sayang. Salam cantik
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sparkle sharing motivation

Perkongsian daripada shaklee family sparkle tersayang. Semoga singa yang lama tidur terjaga. (Diri sendiri)
Baca dengan minda yang tenang dan ikhlas.

Let's.
.
.
.

Semalam kena drill kaw kaw, hang nak sangat kaya pasal apa??
.
Mula-mula saya pun konfius..
.
Erk, kenapa ya?
.
Contribute to others, motivate people, semua itu hanya surface.
.
Cari sebab, KENAPA nak sejuta??? (sejuta ni contoh
.
Tips nya: Cuba fikirkan seseorang, boleh jadi org tersayang, boleh jadi org yg kita benci sebab perlekeh kita
.
Kita nak buktikan kat siapa?
.
Kalau kita berjaya dapat sejuta nanti, kita nak bgtau siapa dulu?
.
Ambil masa utk fikir.
.
Kita nak siapa bangga?
.
Kita paling nak siapa menitik air mata melihat kita berjaya?
.
==> Wajib kena tahu, KENAPA kita nak sangat dia ni jadi orang pertama tahu kita berjaya?
.
Kalau mak kita, mungkin sebab dulu kita selalu susahkan mak, mak gadai gelang emas semata-mata nak belikan Laptop utk kita masuk Universiti.., kita tak tahu se…

Sparkle motivation shared. #Shaklee

(Jadikan kesukaran yang allah kurniakan kepada anda,faktor untuk anda maju setapak ke hadapan)
-----Ada 842 orang business leader dalam group Jutawan.
Bulan ni insyaallah bertambah lagi boleh cecah 1000 org insyaallahAda beberapa orang yang tanya saya
- kak,baby saya kecil lagi,mncabarnya nak naik rank
- kak, suami saya tak support
- kak, kerja kat ofis bertimbun crmana ni kak nak naik rank
- kak, saya takde downline yang hebat,cemana naik rank
- kak, famili saya sume tak support
-kak cemana nak buat ni nak blajr nak keje nak biz.Itu sebahagian sahaja. Saya bukan nak cerita topik cabaran.Saya bukan nak cerita topik alasanTAPI saya nak beritahu anda semua, ANDA BERTUAH kalau anda salah seorang seperti aduan2 keluhan di atasPercayalah,bahawasanya 841 leader yang ada sekarang, tak kira lah rank apa sekalipun SEMUANYA ADA CERITA dan cabaran HEBAT. Dan cabaran hebat diorang tu lah yg menjadikan mereka seperti hari iniKalau anda rasa penat tertekan buat bisness sebab ada baby kecik.. Sebenarnya kes…

Shaklee adalah nama doktor?

Tahukah anda, Dr Forrest C Shaklee dilahirkan sebagai seorang bayi yang mempunyai penyakit tuberculosis (penyakit tibi)?



Midwife (bidan) nmpak baby tu abnormal dan refer doc..doc sahkan Forrest mempunyai tibi.. dan dia takkan hidup lama..mgkn terbaring atas katil dan yes mungkin his short life would be his living death!!! Mayat hidup!

.

3 benda yg doc pesan, Forrest perlukan


1) good food
2) fresh air
3) lots of rest


Ibu ayah Forrest adalah farmer..sedih sgt mereka berpindah ke farm di northen iowa..kwsn yg jauh dari bandar..

.

Sepanjang Forrest di besarkan..Forrest sentiasa memerhati keadaan sekeliling..

.

Bila matahari naik, Forrest byk habiskan masa diluar..
Alone..observing nature & thinking..

.

Ibu forrest selalu mintak tlg forrest utk kumpulkan tumbuh-tumbuhan dan herba utk buat ubat2 tradisi.
Kdg2 semua herbs plant yg dia kumpul tu.. dia mix in salad..buat teh dan sebagainya.

.

One thing saya kagum.
Forrest C. Shaklee tak mahu hidup dia musnah kerana penyakit tu! He did …

[Tip copywriting] P.A.S - Formula hasikan iklan sales 10kali ganda.

By: Aqif Azizan (Pakar Copywriting)

Dalam dunia pengiklanan, terdapat 3 akronim
popular yang membantu untuk menghasilkan
nilai yang bakal memberi pulangan jutaan
ringgit.

ia dinamakan sebagai PAS.

1) Problem.

2) Agitate.

3) Solution.

===
3 Langkah praktikkan PAS.
===

Terdapat 3 langkah mudah supaya kita
dapat gunakan PAS bagi menghasilkan
iklan yang UMPH:

1) Kenal pasti satu (1) masalah utama
yang pelanggan hadapi.

Masalah ini adalah masalah yang
pelanggan igaukan setiap hari.

Masaah yang boleh buat pelanggan tidak
sanggup tidur.

2) Berikan situasi atau sebab supaya
masalah itu nampak terlalu besar di
mata pelanggan.

3) Kemudian beritahu mereka bahawa kita
mempunyai jalan penyelesaian untuk
masalah itu.

===
"Rahsia" ilmu marketing 10 tahun
berturut-turut.
===

Amalan ini sudah digunakan pemilik bisnes
yang menghasilkan jualan ratusan juta
setiap tahun.

Teknik marketing yang berkait rapat
dengan permainan psikologi pelanggan.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Kisah tauladan

STOKIN KOYAK

Kisah seorang jutawan yang kini sedang sakit menunggu ajal telah menyuruh dikumpulkan anak-anaknya yang tercinta. Beliau berkata kepada mereka, "Anak-anak ayah, bila ayah sudah tidak ada nanti, ada permintaan ayah kepada kamu semua. Tolong pakaikan stokin kesayangan ayah, walaupun stokin tu koyak, ayah ingin pakai stokin kesayangan ayah kerana banyak kenangan ayah bersama stokin tu, minta stokin itu dipakai bila ayah nak dikafankan nanti."

Akhirnya jutawan itu meninggal dunia. Saat mengurus jenazah dan saat mengkafankan, anak-anaknya minta tuan imam untuk memakaikan stokin yang koyak itu sesuai dengan permintaan terakhir ayahnya. Akan tetapi tuan imam menolaknya, "Maaf secara syariat hanya 2 lembar kain putih saja yang dibenarkan dipakai kepada mayat."

Terjadi pula perbalahan antara anak-anak jutawan yang ingin memakaikan stokin koyak dan tuan imam serta beberapa orang ustaz lagi yang berada di sisi jenazah yang melarangnya. Kerana tidak ada titik temu…

Kaya dengan sedekah

Kreatif dlm bersedekah 1. Belilah beberapa buah kerusi @ bangku dan letakkan di dalam masjid. Supaya dapat diguna orang yg inginn memakainya disaat solat (amalan biasa d masjid2 arab mekah & madinah).2. Inisiatif - sedekah:
Letakkanlah sedikit makanan kucing dan semangkuk air diluar rumah utk kucing2 yg dtg..
....................................
..3.Inisiatif - sedekah:
Sisihkanlah sedikit dari hasil gaji @ upah jerih payahmu, untuk dsumbangkan kpd anak yatim & orang miskin.
....................................
..4.Inisiatif - sedekah:
Sentiasa sediakan wang kecil didlm dompet utk diberikan kpd yg memerlukan.
....................................
..5. Inisiatif- sedekah:
Letakkanlah d kamarmu sebuah kotak. Setiap kali kamu merasa melakukan dosa, masukkan wang kecil kedalamnya. Genap 1 bulan, buka kotak itu & sedekahkan wang tersebut.
....................................
..6. Inisiatif- sedekah:
Jika engkau hadir dlm acara keramaian (keluarga & kerabat atau sahabat), belilah 1 @…

Hati

Aku lemas dalam diri sendiri
Lemas dengan masalah sendiri
Aku mahu bangkit.
Ya اَللّهُ kuatkan aku.
Berikan keyakinan pada diri ini
Tetapkan imanku

Aku manusia biasa, iman menipis dan menebal seperti kulit bawang. Jangan kau memberikan ujian yang menjauhkan rahmat dan kasih sayangMu dariku Ya اَللّهُ
Jangan jauh. Jangan dibiarkan sunyi.

Semoga hari esok اَللّهُ berikan aku semangat dan petunjuk.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Share by Sparkle

1. Setitik air mata ibu jatuh, 10 kebajikan anak hilang, ibu2 jangan jatuh air mata dan anak jangan bagi ibu jatuh air mata. Biarlah Ibu menangis kerana anak berjaya dan bukan sedih kerana angkara anak.2. Kalau balik tengah malam, buka lampu tengok dan tatap muka Ibu/anak, sebab wajah orang tidur akan menmpakkn segalanyaADA 3 MATA YG TIDAK DIJILAT API NERAKA..» Melihat kaabah sehingga menitis air mata.
» Membaca Al-Qur'an sehingga menitis air mata.
» Memandang wajah Ibu yang sedang tidur / sedar hingga berlinangan air mata.3 Orang yang kita kena tengok dan selalu pandang dalam hidup, tengok masa tidur.
» Anak
» Ibu
» Suami / Isteri1. Adalah menjadi satu dosa jika kita mengguna jari telunjuk untuk menunjukkan sesuatu pada Ibu/bapa.2. Barang siapa yang tidak men-doakan ibu/bapa selepas sembahyang buat ibu yang sudah meninggal maka dikira dia anak derhaka walaupun pada waktu ibu/bapanya hidup dia tak pernah menderhaka. Maksudnya jika ibu/bapa masih hidup atau telah tiada, selepas s…

WishList Azam 2015

Image
assalamualaikum

nak update azam tahun baru nih tapi dah pre-update dalam entri Pre-Update WISHLIST








fikir yang baik-baik insyaAllah yang baik datang pada kita. :D

Sembang pendek

Image
Assalamualaikum

Mana janji-janji manis nak update wishlist? Malasnyaa nak bukak laptop. Entri dah de, terperuk dalam draft. Malasnyaaaa.

Tengah tunggu last paper, Construction Law. Isnin ini. Lepas settle exam nak fikir PSM pula. Emmm. Malasnya nak fikir.

Macam biasa setiap kali cuti semesta aku akan list down apa yang aku nak buat dan resepi apa aku nak try. Semua dah settle cuba study je macam tak habis-habis lagi. :(
Khamis 8/1/2015 pergi tengok wayang Taken3. Ok laa, jalan cerita padat dan rasa Mr.Mills tu dah boleh berehat sebab nmpak macam tak larat sangat. Btw, cerita tu buatkan aku rindu Papa dan Adam. Aku fikir nak balik rumah je nih.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sediakah anda berhadapan dengan Dajjal

❗Dajjal merupakan seorang manusia, yang telah ditangguhkan ajalnya. Dia diberi kelebihan oleh Allah SWT untuk menguji keimanan manusia.
❗Makanan orang-orang beriman ketika Dajjal keluar nanti hanyalah tasbih (SubhanAllah), tahmid (Alhamdulillah), tahlil (La Ilaha Ilallah) dan takbir (Allahu Akbar).
❗Sahabat bertanya, "Ya Rasulullah, kenyangkah?"
"Tidak. Manusia akhir zaman berzikir hanya sebagai cara untuk terus bersabar dengan lapar".
❗ Kita kena berpuasa sunat selalu sebab waktu Dajjal keluar nanti, kita boleh bertahan dengannya kerana dia memonopoli semua makanan atas muka bumi.
❗Antara kelebihan-kelebihan yang Allah SWT bagi dekat Dajjal:
- Boleh menyuburkan tanaman.
- Boleh turunkan hujan.
- Menghidupkan yang dah mati.
❗Macam mana Dajjal nak keliling dunia cuma dalam masa 40 hari? Sempat ke?
"Pergerakan Dajjal itu bagaikan hujan yang ditiup angin".
❗Dajjal akan menjadi ketua dekat dunia ni. Semua pemerintahan nanti akan ada di bawahnya. Bila dia dah kuasai semu…

Tips untuk hari yang produktif

Tips untuk hari indah dan produktif:
1.Jaga Solat Sunat sebelum Subuh
2.Solat Subuh
3.Sms/call Ibubapa & tercinta biarpun seminit dua
4.Solat Dhuha (waktu:30minit selepas waktu syuruk dan 30minit sebelum waktu zohor)
5.Senyum :)
Sumber twitter @dranwarfazal

Tambahan.
Amalkan selepas subuh baca Surah Yassin sebelum melakukan sesuatu untuk pemudahkan urusan.
Selepas itu Surah Al-Waqiah untuk murahkan rezeki.
Dan menyebut Ya Wahhab (Maha memberi segala)

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone