Posts

Showing posts from June, 2014

Kuruskan badan di bulan Ramadhan

Assalamualaikum Hari ini 1 Ramadhan 1435H Selamat berpuasa bagi umat Islam seluruh dunia amnya dan di Malaysia khususnya. Pada 1 Ramadhan ini masing-masing dah conggang dalam fikiran nak turunkan berat badan kan? Tapi dengan memandangkan cuaca di Malaysia yang panas dan tambahan pula fenomena El Nino. Banyakkan minum air ketika berbuka dan bersahur untuk elak hidrasi. Kurangkan jua aktiviti luar yang mendedahkan kita kepada matahari secara langsung. Amalkan menggunakan 'sunblock SPF 50/32/20/15'(pilih ikut keselesaan, tapi saya menggunakan SPF 50) memandangkan saya kerap terdedah kepada matahari. Pada malam hari marilah bersama-sama menikmati Solat Sunat Tarawih. Hanya sebulan dalam setahun.
 Raikanlah. Ok bagi anak-anak/adik-adik yang akan menghadapi peperiksaan, ibu-ibu yang mengandung mahupun menyusukan bayi, kekakak or kekabang yang nak menguruskan badan dengan pengambilan makanan tambahan dapat membantu masalah anda. Mari kita kilat apa yang terdapat di dalam Omega Guard…
Pesanan ustaz azhar
SemarakRamadhan2014

1.jangan kita rasa kita sempat dengan 1 ramadhan..mudah2 doa supaya Allah bagi kesempatan untuk tarbiyah ramdhan

2.jangan puasa sekadar puasa..ingatlah bahawa kita puasa kerna Allah..

3.jangan berbuka dengan makanan haram..check dahulu sumber dari mana..siapa masak..

4.Nabi banyak sedekah ketika bulan ramadhan..

5.banyakkan membaca Alquran..mana tahu berkat kita baca Alquran moga berat timbangan akhirat..banyakkn amalan ibadat malam

6.jangan berbuka kuantiti banyak

7.istighfar, selawat, zikir, solat pada waktu setiap malam agar terkena lailatulqadar

8.jangan lupa takbir pada hari raya..rumah yang tak takbir, tak baca Alquran..maka rumah itu kubur..

#copypaste
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

اَهْلاًوَسَهْلاً ya ramadhan

Assalamua'laikum..
Perkongsian ilmu ustazah Norhafizah di IKIM petang smlm.

🌷 Bila Ramadhan tiba sambutlah dgn sujud syukur...tanda terima kasih pada Allah kerana memilih kita utk terus beribadah dibulan yg mulia ini...

🌷Bila bertemu dgn ahli keluarga, sanak saudara, sahabat handai @ sesiapa sahaja ucapkanlah "Ramadhan Kareem" dan org yg mendengar menjawab "Allahu Akram"...
Maksudnya "Ramadhan Mulia"dan jawapannya " Allah lebih Mulia"...

🌷Sambutlah Ramadhan ini dgn wajah yg berseri2 tanda kegembiraan yg tidak terhingga dan berazam utk mendekatkan diri kpd Allah dgn selalu berbicara dgn Allah walau dlm hati..
Contohnya...Ya Allah aku berpuasa ya Allah...terimalah puasaku ini...aku berpuasa hanya untukMu Ya Allah...

🌷 Hiaslah rumah kita sebaik2nya dgn bersih dan cantik kerana terlalu byk rahmat yg Allah hendak berikan di bulan yg mulia ini..

🌷Moga Ramadhan ini lebih baik dr Ramadhan yg telah lalu...hiasilah diri dgn amalan dan taqwa...

Ra…

Kurangkan power cermin mata

Image
Assalamualaikum. Kalau tak jawap dosa, kalau jawap sayang. Siapa yang mengalami masalah rabun? Angkat tangan. */* (tangan hawa)

aku dah join da club budak kata mana almost 10tahun. Sebab urat mata dengan gigi macam lost contact sikit. Doktor cakap, gigi ada 'wire' yang connected dengan mata. So, masa dulu gigi aku ada patah tanpa sengaja. Sebab main 'polis entry want to jaga'(tatau betol ke tidok) masa aku "rumah-rumah" kawan aku pergi ketuk kepala aku then gigi yang memang da goyang patah. Then start that aku rabun. Dah 10 tahun, year by year power cermin mata aku dah makin bertambah 'power' (bukan superman eh) hypothesis semakin bertambah 'power' cermin mata makin mahal harga cermin mata.

Dulu masa sekolah best la, sebab macam budak pandai (macam je la) so, umur bakal 22 tahun nih rungsing memikirkan takkan nak pakai spek nih yang power makin bertambah je. Nak pakai lens rasa macam bahaya sebab dia bukan mengubati dia just nak cantik nak e…

Kurangkan power cermin mata

Assalamualaikum.
Kalau tak jawap dosa, kalau jawap sayang.
Siapa yang mengalami masalah rabun? Angkat tangan. */* (tangan hawa) aku dah join da club budak kata mana almost 10tahun. Sebab urat mata dengan gigi macam lost contact sikit. Doktor cakap, gigi ada 'wire' yang connected dengan mata. So, masa dulu gigi aku ada patah tanpa sengaja. Sebab main 'polis entry want to jaga'(tatau betol ke tidok) masa aku "rumah-rumah" kawan aku pergi ketuk kepala aku then gigi yang memang da goyang patah. Then start that aku rabun. Dah 10 tahun, year by year power cermin mata aku dah makin bertambah 'power' (bukan superman eh) hypothesis semakin bertambah 'power' cermin mata makin mahal harga cermin mata. Dulu masa sekolah best la, sebab macam budak pandai (macam je la) so, umur bakal 22 tahun nih rungsing memikirkan takkan nak pakai spek nih yang power makin bertambah je. Nak pakai lens rasa macam bahaya sebab dia bukan mengubati dia just nak cantik nak esca…

Happy 7th Anniversary aZWa di Kedai Aaron Aziz

Image
Assalamualaikum

Nak share benda bahagia nih.
My relationship dah 7 tahun!
Pada 23June Isnin haritu.
Walaupun sambut dengan biasa-biasa je tapi menarik! sebab dapat jumpa. :D
Niat nak cecomel celebrate dekat kedai Aaron Aziz+Diyana (isteri dia laa, takkan aku pulak)

Ingat nak makan di kedai makan aaron aziz dekat sunsuria, setia alam. Tapii setiap isnin tutup. Nama kedai tuh, kids&creme. Boleh lah follow instagram kedai Aaron Aziz nih.

Instagram:          KidzandCreme
Website:             kidzandcreme
Alamat:               No 5 Jalan Setia Dagang 
                          U13/AK Sunsuria 7th Avenue Setia Alam 
Waktu Operasi: Tues - Fri : 12PM - 9PM  
                         Sat - Sun : 12PM - 10PM 
                         Monday : CLOSE 
Contact Number: ☎️ 03-3358 8289 (mana tahu nak celebrate birtday aku next month.EH?!) hahaha

Kalau yang teringin nak merasa dia dalam 3 minit dari SetiaCityMall. Kalau dari Meru or Klang, exit flyover yang ke dua. Kalau dari Tol Setia Alam exit…

acah-acah comeback

Image
assalamualaikum

pengalaman intern pertama aku yang paling panjang. walaupun ini merupakan pengalaman pertama dalam hidup aku untuk ber-praktikal. Ianya sudah mampu membuat aku foboa. ecehhh, hahahahaha.

minggu lepas, 11 Jun 2014 tarikh yang aku debar-debarkan dan nanti-nantikan sudah nyampe (ini perkataan indonesia kot). walaupun begitu, tahap keinsafan yang ada dalam diri aku amatlah kekurangan (asal ayat bahasa melayu aku macam haram!). pensyarah aku datang pagi tu (11/6/2014), tapi report aku tak print out lagi (sebenarnya, ada ayat keramat yang tak siap lagi tuh tak print out). Nasib baik, hari itu aku sampai office awal, 5minit nak pukul 9pagi. aku sampai je office punch reports yang dah siap lepastuh ingat nak siapkan ayat keramat dan print out last report. tapi dalam hati aku macam, "hawa, ce kau kol lecture kau dah dekat mana?". Maka, aku pun turutkan kata hati aku lalu, "Assalamualaikum, Pn Tantish saya Hawa yang Praktikal di Kas Juruukur Bahan. Puan jadi ke na…