Posts

Showing posts from 2014

NH reference

[DECEMBER Tips Magika #12 - Keluar dari KELOMPOK MARKET TEPU yang anda cipta sendiri. BIna hubungan yang baru dengan ORANG BARU.. RAMAI DILUAR SANA]Ada yang kata market dah tepu?.. Betul ke tepu. kalau betul tepu kenapa minggu ni setiap hari ada sahaja yang message saya kata nak Join jadi ahli, nak buat biz SHaklee...kalau betul tepu kenapa minggu ni setiap hari ramai yang message saya (new customer) nak order itu nak order ini, tanya tentang vitamin itu tanya tentang vitamin ini.. ALHAMDULILLAH
Siapa yang tepu sebenarnya. Kita sendiri yang MENEPUkan market yg ada atau kita sendiri keluar dari market sedia ada dan BINA nteworking yang baruYang dah join baru 1%.. Yang betul2 buat bisnes shaklee berapa ribu orang sahaja. Jumlah rakyat malaysia (tak masuk brunei dan indonesia) ada 30juta orang...Jadi kalau setiap hari ada sahaja orang BARU yg message saya tanya pasal vit, tanya pasal peluang bisnes.. MAKNANYA RAMAI LAGI yg tak tahu tentang Shaklee... Apa yg saya buat???? sama sahjaa macam…

MANISNYA CINTA-6ixth sense

Image
Cinta Mu Ini Sudah Meracuni Ku Seakan Telah Mengalir Dalam Darah Ku Dan Memaksa Malam Ku Terus Memikirkan Mu Masuk Dalam Mimpi-Mimpi Ku
Tapi Prasangka Tlah Mengganggu Fikiran Mengatakan Hati Mu Sudah Temiliki Membuat Jantung Ku Berdetak Perlahan Dan Seakan Waktu Ini Kan Henti
Aku Takut Aku Salah Tapi Cinta
#1        Prasangka Ku Salah Pada Mu Ku Salah Tentang Mu Kau Cinta Semua Cinta Untuk Ku
#2        Tak Ada Semanis Cinta Mu             Setulus Hati Mu Hanya Engkau Hanya Engkau
Repeat #1 #2
Ost Manisnya Cinta Di Cappodacia
 nak tenok movie HD? CLICK HERE





sedutan dalam Manisnya Cinta di Cappodacia.



Rude Lyric by Magic!

Saturday morning jumped out of bed
And put on my best suit
Got in my car and raced like a jet
All the way to you
Knocked on your door with heart in my hand
To ask you a question
'Cause I know that you're an old-fashioned man, yeah

Can I have your daughter for the rest of my life?
Say yes, say yes 'cause I need to know
You say I'll never get your blessing 'til the day I die
Tough luck, my friend, but the answer is 'No'

Why you gotta be so rude?
Don't you know I'm human too?
Why you gotta be so rude?
I'm gonna marry her anyway

Marry that girl
Marry her anyway
Marry that girl
Yeah, no matter what you say
Marry that girl
And we'll be a family
Why you gotta be so
Rude

I hate to do this, you leave no choice
Can't live without her
Love me or hate me we will be boys
Standing at that altar
Or we will run away
To another galaxy, you know
You know she's in love with me
She will go anywhere I go

Can I have your daughter for the rest of my life?

Petua Murah Rezeki dan Dijauhi Kesulitan

Assalamualaikum.
Perkongsian daripada group #Sparkle.

Tapi perkongsian ini berdialek Indonesia.
Namun, اِ نْ شَآ ءَ اللّهُ ada sedikit manfaat bersama. NH pon cuba perbaiki diri dan banyakkan apa yang kurang.

#NHShare #NHMotivation

Abu Yazid Al Busthami, pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut.Dengan murung lelaki itu mengadu,"Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?"

Sang Guru menjawab sederhana, "Perbaiki penampilanmu dan rubahlah roman mukamu. Kau tahu, Rasulullah SAW adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah SAW, salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membua…

#NHMotivation #NHShare

Assalamualaikum MHM & master2 smua...

Tips bisnes malam ini..
1)kuasa bersyukur.
-Lihat pd apa yg ada barulh kita bersyukur.Jgn dikenang apa yg tiada nnt kita kufur.

2)Kuasa memberi
-Orang yg kaya bukanlh trletak kpd brapa figure wang yg dia ada,tetapi org yg kaya adalh org yg boleh memberi walaupn sdikit.

3)Kuasa fokus.
-Switch fokus kita segera dan terus maju kehadapan.Hidupku terlalu singkat utk melayan emosi semalam.Sedangkn byk perkara bermanfaat yg kita boleh kongsi utk ramai org lain yg memerlukn kita.

4)Kuasa impian
-Antara kunci kejayaan adalh dgn membina impian.Dngn mmbina impian,menulis motivasi & berdoa utk mencapainya tanpa memerlukn wang.

5)Kuasa bertindak
-Your life does not get better by chance,it getd better by change.
-Stop thinking of a million ways of not being able to do something.Start thinking of the 1 way you can do it.
-The best way of learning is by doing.

6)Kuasa karakter.
-Tiada sesiapa didalam dunia ini menghalang kita dari mencapai segala impian …

pengalaman membeli di LAZADA MY

Image
assalamualaikum
di sini NH nak review tentang website yang sangat popular iaitu LAZADA.MY lazada ada dibeberapa negara lain seperti Singapore dan beberapa negara lain.
Namun NH baru berkesempatan membeli di Lazada.MY 30/11/2014 Sebelum NH membeli dekat LazadaMY, NH dah blogwalking ke beberpaa blog yang dah buat eview ada yang negative tak kurang pula yang memuji dan mempromosikan perkhidmatan belian secara maya. Reader yang sudi membaca blog NH mesti dah tahu NH sedang berada pada tahun akhir di UTM. Lambakan assignment yang extra ordinary serta Projek Sarjana Muda (PSM) dan Final Year project (FYP). Maka dengan lambaklan kerja yang aku merasakan keperluan keyboard dan mouse. Sebab maose aku yang sedia ada yang free masa beli baby blue dulu. So dengan perkembangan teknologi yang m,akin deras aku merasakan untuk memiliki wireless keyboard dan mouse.
Aku pilih jenama Logitech memangdangkan aku mempunyai kepercayaan dan reka bentuk barangan Logitech yang simple dan menarik. Aku mula-mula s…

29:8 dan 29:10

Dalam Al-Quran terdapat segala penyelesaian masalah. It is manual book of life. Dan tika aku resah gelisah. Aku yakin dan aku selak helaian Al-Quran untuk mencari kekuatan dan ketenangan. Jawapan اَللّهُ kepada ku. Aku sentap dan menitiskan air mata. Kerdilnya aku.

maksud 29:8 dan 29:10 ialah surah ke 29 di dalam Al-Quran ayat ke 8 dan ke 10. It is Surah Al-Ankabut



29:8
Dan Kami wajibkan kepada manusia agar (berbuat) kebaikan kepada kedua orang tuanya. Dan jika keduanya memaksamu untuk mempersekutukan Aku dengan sesuatu yang engkau tidak mempunyai ilmu tentang itu, maka janganlah engkau patuhi keduanya. Hanya kepadaKu tempat kembalimu dan akan Aku beritakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan.

29:10
Dan di antara manusia ada sebahagian yang berkata; "kami beriman kepada اَللّهُ ,"tetapi apabila dia disakiti (kerana dia beriman) kepada اَللّهُ, dia menganggap dugaan manusia itu sebagai seksaan اَللّهُ. Dan jika datang pertolongan daripada tuhanmu, nescaya mereka …

Suara hati

Hawa kene kuat! Hawa kene kuat! Hawa harus kuat

Hadap dan harungi tahun akhir ni. Jangan berhenti berdoa. Sebab اَللّهُ tak pernah tidur, tidak pernah berhenti mendengar. Mungkin mustahil di mata manusia, namun tiadaa apa yang mustahil di sisi اَللّهُ. Kun fayakun.

Percaya. Yakin. Semua ini ciptaan اَللّهُ. اَللّهُ yang mengawal hati mereka. Yakin Hawa. Percaya. La tahzan sesungguhnya اَللّهُ bersama kita.

Hawa kuat. Hawa percaya. Hawa yakin. اَللّهُ ada bersama. Keep struggling. Fly to PDG as a reward. Hawa boleh.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Cara nak kumpul RM1juta

Assalamualaikum

sudah ucapkan اَلْحَمْدُلِلّهِ
Sudah sedekahkan Al-Fatihah untuk kedua ibu bapa?

Alhamdulillahh
Petang nih NH nak share benda yang selalu kita berlepas pandang.
Lapangkan dada, luaskan minda. Mari perbaiki apa yang kurang.

Perkongsian di MYB..

5 Rukun Kaya oleh Abg Abu #Mekanik Wang (Multi Millionaire) malam tadi :

1) Sentiasa Senyum
2) Kekal Energy
3) Niat
4) Sentiasa Syukur
5) Ikhlas

Kekayaan takkan datang kalau tiada 5 ini...

Semalam beliau tanya pada kami : "Berapa yang kamu rasa patut ada, supaya baru kamu rasa kamu kaya"

Ada antara kami jawap RM 1 juta, beliau jawap : "Ok, saya issue cheque RM 1 juta sekarang kepada Anda, ok?"

Beliau tambah lagi kepada Peserta ini :"Untuk saya issue cheque ni, mesti ada pertukaran ya, ok! Saya bagi kamu RM 1 juta, tapi saya nak 2 biji mata awak sekarang, boleh korek bagi saya?"

Terdiam orang tu...👍😊

Nak bagi tahu sebenarnya setiap Hamba Allah itu memang dah KAYA, tapi kita tak bersyukur...

Selagi …

Perkongsian daripada ahli keluarga sparklee

Ingatlah...

Kita menyembah Tuhan Rabbul A'lamin, Tuhan yang tidak pernah tidur, Tuhan yang sentiasa MENDENGAR.


Bukankah Allah itu Maha Berkuasa?

Allah yang menjadikan 7 petala langit dan bumi

Allah yang menjadikan langit tanpa tiang

Allah yang telah memberikan pertolongan kepada umat2 sebelum kita

Allah yang menjadikan kita daripada "tiada" kepada "ada"

Takkan kita nak jadi supervisor, Allah tak boleh bagi?

Kecik sangat bagi Allah... Mudah sangat bagi Allah...

Allah boleh bagi tanpa SEBAB... tanpa ASBAB...

Allah boleh bagi rezeki dari arah mana pun... walau bukan dari orang yang anda share hari2

MENULISLAH, dan kemudian mengharaplah bantuan & pertolongan daripada Allah dengan sungguh2...

Yakinlah anda akan capai target anda!!

Bukan kerana anda mampu... bukan kerana anda boleh dapat, bukan kerana anda hebat...

Tapi kerana...

Kita menyembah Tuhan yang tidak pernah tidur....
Kita menyembah Tuhan yang Maha Berkuasa....
Kita menyembah Tuhan yang tiada yang musta…

Sedar tak?

Ade benda kita perasan,ada yg tak. Betul tak?

Contoh.kita perasan..kita selalu rasa letih,badan mcm lemah. Otot sendi mcm sakit2..

.

Tapi kita tak perasan atau tak sedar yg bnda tu jadi sebab badan kita kurang vitamin c!

.

Kita sedar Kulit kita kering.
Rambut kita bercabang. Kalau kita terluka ke apa lambat betul sembuh. Tp kenapa kita tak sedar yg semua tu jadi sebab kita kekurangan vit c!?

.

Kita perasan..bila kita demam ke selsema..macam badan kita ni payah nak melawan jangkitan. Org kata ape antibodi lemah..tp kita tak perasan yg itu tanda badan kita kekurangan vit c!

.

Sekarang mcmn..dah perasan? Dah sedar?
Terkejut? Dah mula faham?

.

Bagus. Jd tggu ape lagi? Bg vit c yg cukup utk badan tu. Kesian la kat badan..kita nk guna dia lama. Memberi sesuatu yg bgs n cukup utk dia kita takmau. Berkira.

.

Jom grab promosi vitamin c bulan ni!
Boleh dapat 5% off..atau boleh dapat percuma sebotol! Untung2...dah tu sebotol bukan utk sebulan tapi 6 bulan tu!

.

Pm atau whatsapp ok kalau nak?
Se…

Set cantik pengantin

Image
Assalamualaikum.

Umur dah 22 tahun, 2015 umur naik 23tahun. Nak tunang? Nak nikah? Nak konvo?
Mesti nak makeup flawless dan glowing macam retis-retis makeup.
NH pon minat dan suka makeup tapi NH suka yang simple dan nampak natural. Paling penting makeup nipis. Namoo-namoo makeup tetebal. NH jenis kulit yang berminyak. Dan NH perasan kalau NH terdedah pada matahari directly mesti banjiran minyak dimuka bertambah dari biasa. So, makeup yg nipis, simple dan natural pilihan NH.
Macam mana nak nampak simple dan natural dengan makeup nipis.

1. Kulit sihat

Maksud NH kulit sihat adalah kulit yang lembab dan bebas cela. So, kurang makeup digunakan maka makeup nipis! Sebagai contoh kalau muka ada cela dimuka barang makeup yang digunakan bertambah. Macam guna concealer kemudian lapisan primer dan foundation untuk tutup acne or apa-apa yang timbul di muka. Lingkaran gelap bawah mata juga salah 1 faktor menampakkan ketebalan makeup.

2. Faktor cuaca dan persekitaran

NH suka makeup ketika sejuk a…

20 SEBAB KENAPA SHAKLEE?

1. Kekuatan produk. Produk yg bagus. Shaklee berasaskan bahan semulajadi, melalui kajian terperinci & ujian yg ketat. Shaklee berdaftar dgn KKM & yg paling penting disahkan halal. Lebih 57 tahun. The Shaklee Difference ~ Always Safe, Always Works, Always Green. 2. Syarikat yg mempunyai kredibiliti dan integriti yang tinggi. Sudah 57 tahun di dunia. Dah established.3. Sistem yg adil & terbukti. Yang paling penting patuh syariah.4. Shaklee bayar bonus yg tinggi pd pengedarnya, 50% drp keuntungan syarikat (satu ciri syarikat yg baik). Banyak sangat benefit selain cash bonus, ada car bonus & mcm2 insentif. Satu peluang yg sangat besar. Shaklee sgt menghargai pengedarnya.5. Satu bisnes yg boleh diwariskan pada anak cucu.6. Income yg tidak terhad (unlimited income). Boleh jadi passive income dan pelan untuk persaraan. Berpencen dgn Shaklee!7. Bisnes produk kecantikan & kesihatan adalah antara bisnes yg terbaik, seperti mana pernah dikatakan oleh DAO & Faisal Abdulla…

Muka Senget.

Image
assalamualaikum

kalau reader NH yang pernah terbaca entri NH yang seminggu muka senget mungkin akan kecewa sebab dalam entri itu NH tak cerita lebih details cara merawat dan berapa lama masalah muka senget NH hadapi.sebenarnya dah lama NH nak cerita. NH kene muka senget ataupun dikenali sebagai Bell's Palsy. secara klinikal tidak tahu punca berlakunya. mungkin readers rasa macam takut. Eh, aku kene strok ke? tapi kenapa muka? malunyaa. macam mana nak pergi kelas? nak makan pun sebenarnya susah.


NH kene muka senget pada 16 November 2013. masa tu NH dekat UTM sedang pertengahan semesta. NH perasan mulut NH senget sebelah kiri, masa nak ambil  wuduk solat zohor. masa kejadian itu, NH nak kumur-kumur then, eh kenapa bibir tidak boleh ketap sepenuhnya. means that, masa itu air yang nak dikumur-kumur terpancut keluar. NH pelik tapi NH teruskan dan solat zohor. selepas selesai solat NH tengok mulut NH tidak berkeupayaan nak senyum dan kembungkn mlut pun tak boleh. NH ingat sebab gigi bon…

Azam 2014 dan Azam berganda 2015

Image
assalamualaikum.
selamat datang Disember bulan terakhir azam-azam tahun 2014 sudah tercapai? alhamdulillah wishlist yang NH buat ada la yang sudah tercapai.
tapii masih ada yag belum tercapai. tidak mengapa NH dan reader yang lain masih ada masa lagi 29 hari!

NH punya wishlist untuk dapatkankan BMI normal masih dalam proses! wish me, all the best! sebab katanya dapat ganjaran iPhone6+ shopping seluar!!
so jum tengok apa antara wishlist NH yang dah tercapai.
alhamdulillah so far antara azam yang tercapai yang boleh diukur dengan pancaindera adalah
. . . .
 untuk pengetahuan dua-dua novel nih masih belum habis dibaca. Novel yang dimasukkan dalam senarai belum habis. Novel yang takde dalam senarai dah habis lamaa. isk.isk.isk. Dan untuk pengetahuan novel penulisan oleh Ramlee Awang adalah antara fav. author yang NH suka. walaupun NH lambat sikit meminati karya beliau tapi aku berjaya suka! sebab cerita dia unpredictable. walaupunpun pening kadang-kadang.


 jam Fossil nih beli guna duit e…

Penangan tahun akhir di UTM,Skudai

Assalamualaikum20Nov2014 sudah minggu ke 11 aku dalam semesta 7 di UTM. Tahun yang aku nanti-nantikan, Tahun Akhir Ijazah Sarjana Muda Ukur Bahan. Hampir berpenghujung. Semesta 7 nih pun tinggal 9minggu je lagi. Sungguh pantas masa berlalu, namum sepanjang 11 minggu aku dah berada di tahun akhir ini, tekanan dan keserabutan makin terasa. Kalau sebelum ni program Juruukur Bahan di UTM hanya memerlukan 3tahun untuk mendapatkan ijazah. Namun tepat pada masa kemasukan pengambilan aku 2011 sistem Fakulti Alam Bina di UTM sudah bertukar maka aku dan generasi seterusnya (mungkin) memerlukan 4tahun untuk selesaikannya. :) Tahun makin bertambah namun aku tengok bebanan subjek dan kredit matapelajaran makin menyesakkan dada. Untuk semesta ini aku penuhi 17kredit (max.kredit) dengan 7 mata pelajaran. 1 subjek universiti 2 kredit, yang lain subjek fakulti. Dan yang palinggggg sesak adalah semesta ini aku sudah kene buat Projek Sarjana Muda (PSM) sepanjang semesta ini kene selesaikan tajuk, bahagi…

Azam 2014 berbaki 1buln 29hari.

Assalamualaikum.

Ya اَللّهُ cepatnya masa berlalu 2014 makin berpenghujung. Misi yang nak dicapai 1425H dah selesai? Cabaran baru 1426H dah perbaharui?

Selamat datang November
Selamat datang OMEGA GUARD

Misi 2014 aku untuk mencapai BMI normal walau kabur tapi kelihatan ada harapan. Kene terus istiqamah dalam apa yang dah lakukan sepanjang 2014 untuk keambang 2015
Untuk pengetahuan saya NurHawaHaider merupakan Shaklee Independent Distributor(SID) Kapar dan UTM Skudai. Ingin saya kongsikan yang promosi bulan ini merupakan OMEGA GUARD!

Apa tuh?! Telur Omega pernah la dengar, Pak Guard bangla je kenal. Omega guard Shaklee merupakan FISH OIL yang mengandungi DHA makanan untuk otak. Tahukah anda bangsa Yahudi pandai dan cerdik kerana dari dalam kandungan ibunya mengamalkan penggunaan minyak ikan (FISH OIL) dalam diet seimbang selain makan ikan. Makan otak minyak ikan, makanan minda adalah berfikir.

Dalam musim peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang akan bermula 3November2014 Isnin…

Selamat ulang tahun.

Yang tulus ikhlas
Ingin sekali sekala dirinya dibalas
Walau hanya dengan dakapan di angin lalu

Yang selalu memberi
Ingin sekali sekala jadi penerima
Cukup dengan salam dan manis doa

Aku ingin kau merasakan hebatnya cinta
Dan leburkan saja serpihan calar derita

Selamat ulang tahun sayang
Kini kau bersayap, pergilah terbang
Rentaslah langit cita cita mu
Harap nanti kita 'kan bertemu

Selamat ulang tahun sayang
Janganlah engkau tak terbang pulang
Ku nanti penuh kerinduan
Selamat tinggal, selamat jalan

Aku hanya inginkan engkau setia
Kerana setia yang mencipta bahagiamu.

Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki. Wish you best of luck! Keep chubby! :D
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Harga makanan di Kedai Aaron Aziz

Image
Assalamualaikum.

Waaa,again posting pasal kedai Aaron aziz KidzandCreme di Setia Alam.
Hari tu masa nak celebrate 7th aZWa's anniversary jatuh hari isnin dan cafe tuh selalunya tutup
 pada hari isnin
Masa cuti Raya Haji tu dapat la merasa kill menu dekat Cafe Aaron Aziz ini, named Nutella tart!
Harga bagi budak PTPTN bapak mahai! 1 slice Nutella tart cost RM14.90 double harga kek dekat Secret Recipe Tapiiiii bila da masuk dalam mulut Ya اَللّهُ haiiiii. Sedap! harga air pon agak overprice bagi aku. air kosong dia guna air mineral Evian mineral water warna pink 1 botol RM5 (500ml). pengsan minum air gitu. tapi bagi aku kelemahan dalam menu is kurangnya gambar. menu banyak tapi kurang menarik dengan kehadiran gambar. tapi kalau korang memang diehard fans dia mesti korang follow Instagram Cafe Aaron Aziz kan? dah hafal menu dan plate decoration dia. huhu
btw, kedai Aaron Aziz nih boleh je korang pergi untuk celebrate dan bertemu dengan kawan-kawan. Attention, kedai ini mempunyai …

RESEPI: Kek Red Velvet Senang

Image
Assalamualaikum Alhamdulillah Ramadhan sudah berpenghujung begitu jua dengan Syawal. Tetapi kemaafan tidak terhad dengan waktu dan ketika. Hanya hati yang ikhlas memaafkan diterima walau bila, dimana, dan bagaimana kemaafan itu.
Benda yang sedap dan baik tak salah untuk di kongsi. :D Dah lama plan nak membuat kek baldu merah ataupun nama seni dia RED VELVET


Bahan kering untuk diayak: 360gm tepung gandum/ tepung naik sendiri 1 sudu kecil baking powder 1sudu kecil soda bikarbonat 1sudu kecil garam 2 sudu besar serbuk koko (boleh kurangkan kalau nak warna merah terang)


Bahan lain: 400gm gula halus (gula biasa di blender je kalau malaih nak pergi kedai beli, SAMA je juz time consuming) 1cawan minyak jagung (apa-apa jenama boleh) 2biji telur gred A 1cawan buttermilk (1cawan susu full cream+1sudu besar cuka biarkan 10minit to transform) 2sudu kecil esen vanilla 1sudu besar pewarna makanan RED, merah makngah 1sudu kecil cuka masakan (apa-apa jenama boleh) ½ cawan air kopi/nescafe/air panas (den letak air panas …

3tahun pemergiaannya.

Image
Assalamualaikumm.
Entri pendek ini adalah bersempena arwah nenek yang ke-tiga meninggalkan kami dan bertemu penciptaNya.
Tidak dinafikan selepas pemergian arwah, kehidupan kami sangat berbeza dan berubah. Redha dan yakin ini semua kasih sayang اَللّهُ ingin menguji kami sekeluarga.


AlFatihah. Hawiah binti Ahmad


Wajah mama saling tak tumpah macam arwah nenek.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

kekal tenaga di bulan puasaa.

Image
Assalamualaikum
Alhamdulillahh
Diberi kesempatan oleh اَللّهُ menikmati bulan barakah sehingga 4Ramadhan
Dengan fenomeno eh fenomena
El Nino menguji ramadhan di Malaysia.
Dengan fenomena panas+kering time buka dan sahur aku sedaya upaya minum air untuk elak dehydrate masa siang berpuasa.
Tapi tahukan anda dehirasi belaku apabila air yang diminum ≤ air yang dibuang. Contohnya kita minum air segelas tapi bercinta di tandas membuang air kecil sebaldi or berpeluh sekolam. (Ok, contoh sangat hiperbola tapi harap korang faham) maka, elak-elakkanlah keadaan dehirasi pada badan kita. Kesian badan kita. Salah 1 nak tahu badan kita dehirasi ialah dengan melihat warna air kecil kita berwarna keruh keperangan! Bau pun tak best. Dan suhu badan kita tinggi (tapi bukan demam tau) lagi satu, HIDRASI pulak macam mana?? air yang dibuang ≤ air yang diminum. Eh macam mana pulak yang ni. Maksudnya minum air sebaldi tapi tak peluh2 camtuh? Tapi mustahil korang minum bergelen2 air tak ke tandas. Kan. Tapi …

Kuruskan badan di bulan Ramadhan

Assalamualaikum Hari ini 1 Ramadhan 1435H Selamat berpuasa bagi umat Islam seluruh dunia amnya dan di Malaysia khususnya. Pada 1 Ramadhan ini masing-masing dah conggang dalam fikiran nak turunkan berat badan kan? Tapi dengan memandangkan cuaca di Malaysia yang panas dan tambahan pula fenomena El Nino. Banyakkan minum air ketika berbuka dan bersahur untuk elak hidrasi. Kurangkan jua aktiviti luar yang mendedahkan kita kepada matahari secara langsung. Amalkan menggunakan 'sunblock SPF 50/32/20/15'(pilih ikut keselesaan, tapi saya menggunakan SPF 50) memandangkan saya kerap terdedah kepada matahari. Pada malam hari marilah bersama-sama menikmati Solat Sunat Tarawih. Hanya sebulan dalam setahun.
 Raikanlah. Ok bagi anak-anak/adik-adik yang akan menghadapi peperiksaan, ibu-ibu yang mengandung mahupun menyusukan bayi, kekakak or kekabang yang nak menguruskan badan dengan pengambilan makanan tambahan dapat membantu masalah anda. Mari kita kilat apa yang terdapat di dalam Omega Guard…