Posts

Showing posts from January, 2015

Shaklee adalah nama doktor?

Tahukah anda, Dr Forrest C Shaklee dilahirkan sebagai seorang bayi yang mempunyai penyakit tuberculosis (penyakit tibi)?



Midwife (bidan) nmpak baby tu abnormal dan refer doc..doc sahkan Forrest mempunyai tibi.. dan dia takkan hidup lama..mgkn terbaring atas katil dan yes mungkin his short life would be his living death!!! Mayat hidup!

.

3 benda yg doc pesan, Forrest perlukan


1) good food
2) fresh air
3) lots of rest


Ibu ayah Forrest adalah farmer..sedih sgt mereka berpindah ke farm di northen iowa..kwsn yg jauh dari bandar..

.

Sepanjang Forrest di besarkan..Forrest sentiasa memerhati keadaan sekeliling..

.

Bila matahari naik, Forrest byk habiskan masa diluar..
Alone..observing nature & thinking..

.

Ibu forrest selalu mintak tlg forrest utk kumpulkan tumbuh-tumbuhan dan herba utk buat ubat2 tradisi.
Kdg2 semua herbs plant yg dia kumpul tu.. dia mix in salad..buat teh dan sebagainya.

.

One thing saya kagum.
Forrest C. Shaklee tak mahu hidup dia musnah kerana penyakit tu! He did …

[Tip copywriting] P.A.S - Formula hasikan iklan sales 10kali ganda.

By: Aqif Azizan (Pakar Copywriting)

Dalam dunia pengiklanan, terdapat 3 akronim
popular yang membantu untuk menghasilkan
nilai yang bakal memberi pulangan jutaan
ringgit.

ia dinamakan sebagai PAS.

1) Problem.

2) Agitate.

3) Solution.

===
3 Langkah praktikkan PAS.
===

Terdapat 3 langkah mudah supaya kita
dapat gunakan PAS bagi menghasilkan
iklan yang UMPH:

1) Kenal pasti satu (1) masalah utama
yang pelanggan hadapi.

Masalah ini adalah masalah yang
pelanggan igaukan setiap hari.

Masaah yang boleh buat pelanggan tidak
sanggup tidur.

2) Berikan situasi atau sebab supaya
masalah itu nampak terlalu besar di
mata pelanggan.

3) Kemudian beritahu mereka bahawa kita
mempunyai jalan penyelesaian untuk
masalah itu.

===
"Rahsia" ilmu marketing 10 tahun
berturut-turut.
===

Amalan ini sudah digunakan pemilik bisnes
yang menghasilkan jualan ratusan juta
setiap tahun.

Teknik marketing yang berkait rapat
dengan permainan psikologi pelanggan.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Kisah tauladan

STOKIN KOYAK

Kisah seorang jutawan yang kini sedang sakit menunggu ajal telah menyuruh dikumpulkan anak-anaknya yang tercinta. Beliau berkata kepada mereka, "Anak-anak ayah, bila ayah sudah tidak ada nanti, ada permintaan ayah kepada kamu semua. Tolong pakaikan stokin kesayangan ayah, walaupun stokin tu koyak, ayah ingin pakai stokin kesayangan ayah kerana banyak kenangan ayah bersama stokin tu, minta stokin itu dipakai bila ayah nak dikafankan nanti."

Akhirnya jutawan itu meninggal dunia. Saat mengurus jenazah dan saat mengkafankan, anak-anaknya minta tuan imam untuk memakaikan stokin yang koyak itu sesuai dengan permintaan terakhir ayahnya. Akan tetapi tuan imam menolaknya, "Maaf secara syariat hanya 2 lembar kain putih saja yang dibenarkan dipakai kepada mayat."

Terjadi pula perbalahan antara anak-anak jutawan yang ingin memakaikan stokin koyak dan tuan imam serta beberapa orang ustaz lagi yang berada di sisi jenazah yang melarangnya. Kerana tidak ada titik temu…

Kaya dengan sedekah

Kreatif dlm bersedekah 1. Belilah beberapa buah kerusi @ bangku dan letakkan di dalam masjid. Supaya dapat diguna orang yg inginn memakainya disaat solat (amalan biasa d masjid2 arab mekah & madinah).2. Inisiatif - sedekah:
Letakkanlah sedikit makanan kucing dan semangkuk air diluar rumah utk kucing2 yg dtg..
....................................
..3.Inisiatif - sedekah:
Sisihkanlah sedikit dari hasil gaji @ upah jerih payahmu, untuk dsumbangkan kpd anak yatim & orang miskin.
....................................
..4.Inisiatif - sedekah:
Sentiasa sediakan wang kecil didlm dompet utk diberikan kpd yg memerlukan.
....................................
..5. Inisiatif- sedekah:
Letakkanlah d kamarmu sebuah kotak. Setiap kali kamu merasa melakukan dosa, masukkan wang kecil kedalamnya. Genap 1 bulan, buka kotak itu & sedekahkan wang tersebut.
....................................
..6. Inisiatif- sedekah:
Jika engkau hadir dlm acara keramaian (keluarga & kerabat atau sahabat), belilah 1 @…

Hati

Aku lemas dalam diri sendiri
Lemas dengan masalah sendiri
Aku mahu bangkit.
Ya اَللّهُ kuatkan aku.
Berikan keyakinan pada diri ini
Tetapkan imanku

Aku manusia biasa, iman menipis dan menebal seperti kulit bawang. Jangan kau memberikan ujian yang menjauhkan rahmat dan kasih sayangMu dariku Ya اَللّهُ
Jangan jauh. Jangan dibiarkan sunyi.

Semoga hari esok اَللّهُ berikan aku semangat dan petunjuk.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Share by Sparkle

1. Setitik air mata ibu jatuh, 10 kebajikan anak hilang, ibu2 jangan jatuh air mata dan anak jangan bagi ibu jatuh air mata. Biarlah Ibu menangis kerana anak berjaya dan bukan sedih kerana angkara anak.2. Kalau balik tengah malam, buka lampu tengok dan tatap muka Ibu/anak, sebab wajah orang tidur akan menmpakkn segalanyaADA 3 MATA YG TIDAK DIJILAT API NERAKA..» Melihat kaabah sehingga menitis air mata.
» Membaca Al-Qur'an sehingga menitis air mata.
» Memandang wajah Ibu yang sedang tidur / sedar hingga berlinangan air mata.3 Orang yang kita kena tengok dan selalu pandang dalam hidup, tengok masa tidur.
» Anak
» Ibu
» Suami / Isteri1. Adalah menjadi satu dosa jika kita mengguna jari telunjuk untuk menunjukkan sesuatu pada Ibu/bapa.2. Barang siapa yang tidak men-doakan ibu/bapa selepas sembahyang buat ibu yang sudah meninggal maka dikira dia anak derhaka walaupun pada waktu ibu/bapanya hidup dia tak pernah menderhaka. Maksudnya jika ibu/bapa masih hidup atau telah tiada, selepas s…

WishList Azam 2015

Image
assalamualaikum

nak update azam tahun baru nih tapi dah pre-update dalam entri Pre-Update WISHLIST








fikir yang baik-baik insyaAllah yang baik datang pada kita. :D

Sembang pendek

Image
Assalamualaikum

Mana janji-janji manis nak update wishlist? Malasnyaa nak bukak laptop. Entri dah de, terperuk dalam draft. Malasnyaaaa.

Tengah tunggu last paper, Construction Law. Isnin ini. Lepas settle exam nak fikir PSM pula. Emmm. Malasnya nak fikir.

Macam biasa setiap kali cuti semesta aku akan list down apa yang aku nak buat dan resepi apa aku nak try. Semua dah settle cuba study je macam tak habis-habis lagi. :(
Khamis 8/1/2015 pergi tengok wayang Taken3. Ok laa, jalan cerita padat dan rasa Mr.Mills tu dah boleh berehat sebab nmpak macam tak larat sangat. Btw, cerita tu buatkan aku rindu Papa dan Adam. Aku fikir nak balik rumah je nih.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sediakah anda berhadapan dengan Dajjal

❗Dajjal merupakan seorang manusia, yang telah ditangguhkan ajalnya. Dia diberi kelebihan oleh Allah SWT untuk menguji keimanan manusia.
❗Makanan orang-orang beriman ketika Dajjal keluar nanti hanyalah tasbih (SubhanAllah), tahmid (Alhamdulillah), tahlil (La Ilaha Ilallah) dan takbir (Allahu Akbar).
❗Sahabat bertanya, "Ya Rasulullah, kenyangkah?"
"Tidak. Manusia akhir zaman berzikir hanya sebagai cara untuk terus bersabar dengan lapar".
❗ Kita kena berpuasa sunat selalu sebab waktu Dajjal keluar nanti, kita boleh bertahan dengannya kerana dia memonopoli semua makanan atas muka bumi.
❗Antara kelebihan-kelebihan yang Allah SWT bagi dekat Dajjal:
- Boleh menyuburkan tanaman.
- Boleh turunkan hujan.
- Menghidupkan yang dah mati.
❗Macam mana Dajjal nak keliling dunia cuma dalam masa 40 hari? Sempat ke?
"Pergerakan Dajjal itu bagaikan hujan yang ditiup angin".
❗Dajjal akan menjadi ketua dekat dunia ni. Semua pemerintahan nanti akan ada di bawahnya. Bila dia dah kuasai semu…

Tips untuk hari yang produktif

Tips untuk hari indah dan produktif:
1.Jaga Solat Sunat sebelum Subuh
2.Solat Subuh
3.Sms/call Ibubapa & tercinta biarpun seminit dua
4.Solat Dhuha (waktu:30minit selepas waktu syuruk dan 30minit sebelum waktu zohor)
5.Senyum :)
Sumber twitter @dranwarfazal

Tambahan.
Amalkan selepas subuh baca Surah Yassin sebelum melakukan sesuatu untuk pemudahkan urusan.
Selepas itu Surah Al-Waqiah untuk murahkan rezeki.
Dan menyebut Ya Wahhab (Maha memberi segala)

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

MARKETING METHOD

?#NHHSparkleSharing

Perkongsian daripada susur galur kumpulan Sparklee Outstanding Leader.

Ada beza antara sales dan marketing.. biasa company besar department berbeza yang akan jaga sales dan marketing..

Tapi sebab kita baru start bisnes yang kecik, kita yang buat sales, kita jugak yang buat marketing.

Ramai keliru antara sales dan marketing..

Sales ni buat jualan.. urus jualan.. close sale.. consult customer..

Marketing pulak sebarkan tentang produk.. biar seramai mungkin tahu tentang produk atau servis kita..

Ade org hanya fokus marketing, tapi x tekankan untuk buat sales. Tak belajar skill untuk power closing. Tunggu je org beli..

Ada orang hanya fokus sales.. tak buat marketing.. Dia ingt dia ada blog, ada page tunggu je orang datang.. tp lupa nak bagitau ramai2 org yg dia ada kedai..

Dah nampak bezanya?
----------

Method marketing ni banyak..

1) Fb personal - sharing n soft selling
2) Page
3) Fbads
4) Blog - seo
5) word of mouth
6) e-mail marketing
7) Offline - ni pun pecah …

Salam Maulidur Rasul 1436H

Apa maksud Maulidur Rasul? Ianya adalah hari kelahiran nabi kita MUHAMMAD SAW 1436hijrah

Mari ucapkan اَلْحَمْدُلِلّهِ.
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّدٍ

اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّدٍ

اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّدٍ

اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّدٍ

اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّدٍ

اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّدٍ

اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّدٍ

اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّدٍ

اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّدٍ

اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّدٍ


Tahun ini 2015. Maulidur Rasul 2kali.
Pertama 3/1/2015 dan kedua 24/12/2015
Kalau Rasullullah masih bersama kita, mungkin aku tak sanggup menatap matanya baya…

promosi shaklee januari 2015

Image
assalamualaikum


Azam Amalan Tahun2015

Ustaz Don Daniyal
7 Sunnah HebatDalam kehidupan sehari-hari ada kala kita mungkin telah melampaui batas. Imaginasi kotor, percakapan dan perbuatan yang tidak betul menjadikan kita selalunya semakin jauh dengan Allah SWT. Tetapi itulah kita manusia, tak lari dari kesilapan..dan mujurlah Allah selalu membuka pintu taubat kepada kita, agar dapat kita meneruskan perjalanan menuju akhirat dengan lebih berkat. Hendaknya kita sekurang-kurangnya selalu menjaga Tujuh Sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh2 sunnah Nabi SAW itu adalah:Pertama:
Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.Kedua:
Membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur'an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat qursi.Ketiga:
Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangk…

Page 1 of 365 for 2015

Assalamualaikum

Alhamdulillahh, masih dipanjangkan umur untuk merasai 2015 tahun masihi. Namun dalam kita mengejar azam dan misi jangan di lupa 3rd of Jan 2015 Maulud Nabi Muhammad s.a.w.

Bagi aku banyak yang nak diperbaiki. اَللّهُ panjangkan umur sebab banyaknya dosaku ini. Tahun ini usia ku ke 23. Siapa sangka. Tapi nombor 23 ini menjadi kesukaan aku selain nombor 19. Tahun ini banyak yang ingin menyempurnakan agamanya dengan membina masjid (berumah tangga) tahniah. Barakallah. Dah 4tahun sambut tahun baru di bumi JDT. Tiadaa yang istimewa melainkan ditemani nota-nota kuliah serta soalan peperiksaan lepas. Tahun ini aku sambut tahun baru dekat Gelang Patah dengan tidur pukul 11.30pm. Nampak tak faktor usia telah menunjukkan simptom2. Hahaha. Btw, selamat bertahun baru. Aku dah setting up entri azam tahun 2015. Doakan aku kuat dan tabah nak up entri itu ye. Tata.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone