Posts

Showing posts from August, 2011

rUmUsAn RaMaDhAn Al-MuBaRak

assalamualaikum
:: kalau tak jawab dosa, kalau jawab sayang ::
Allhamdulillah dikesempatan ini saya NUR HAWA HAIDER ini mengucapakan  SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI :D maaf zahir dan batin.. :)) *sumpah skema gilerr ayat!! :P
seriously, this year raya yang paling bermakna bagi aku se-family  :D tahun nih, first in my life kacau DODOL :)) sumpah penat tapii.. . . aku kacau tyme santan tuh pecah minyak jee, lepas tuh aku de date dgn bantal&tilam serta *gebar  *ayat org johor :) :))
fav,atok kan dodol+durian.. so, menantu2 n anak2 nye penuhi laa request atok.. after 20 year tak buat dodol. lokasi wat dodol kat rumah atok *kapar kacau lepas terawih pkul 11 mlm siapnya sahur :)) waa, atok cadangkan dodol dijadikan acara tahunan  papa, n pakcik2 saling berpandangan #terseksa la tuh mengacau :)
tahun nih jugak aku dapat merasakan bersahur beramai2 dengan family belah mama sumpah seronok!! :D first tyme kot.. selalonya papa beratkan belah family dy tahun nih papa lebih toleransi
semalam mama nak lepaskan gian dia denga…

salam lebaran dari perantauan

Image
assalamualaikum
:: kalau tak jawab dosa, kalau jawab sayang ::
homaigat!!
waa, dah bersawang berbawang laman tercinta haku nih <<ayat xbule blah>> tiz week haku amat la bz dengan aktiviti mengemas :D 3 hari haku mengerjakan langsir SAHAJA bajet ayat cam duk kat rumah bungalow saja.. prtff! :| 
ohkey, tahun nih almost 1 bulan haku  se-family ber-mastautin di teratak ATOK&NENEK xpela tuh tugas mama as a dough daughter :) she is my idol <<winkwink>>
alhamdulillah puasa kami se-family masih berjalan lancar dan sempurna wlwpon tanpa keberadaan nenek *arwah saat-saat berakhirnya Ramadhan nih la banyak memory bersama *arwah menjadi movie dikaca mata. tappi aku redha :)) Allah lebih sayangkan nenek :)) semoga nenek ditepatkan bersama2 orang yang beriman ..InsyaAllah..
baju raya dah ready. 3 pasang tuk tahun nih. Alhamdulillah.. waa, tapiiii kasut raya xde ag... :| tape tape, tadi lepas sahur aku da ajak papa g shoping kasut! :D <<teruja!!>> lokasi? jj bukit raja laa spot …

berkenal-kenalan di rumah baru :D

Image
assalamualaikum
:: kalau tak jawab dosa, kalau jawab sayang ::
alhamdulillah, setelah puas shopping semalam se-family berserta kehadiran atok bersama men-yopping *shopping sakan.
haku dapat laa, sepasang.. tapi overall dah 3 pasang baju raya haku.. banyak kot bagii haku.. memandangkan raya tahun nih xde la lama mana, cukup laa..

semalam agak berlaenan dengan acara shopping tahun lepas n tahun sebelum sebelum-nya.. ini adalah kerana atok turut serta dalam acara men-yopping bersama kami se-family. tahun nih banyak yang berubah dan kejutan yang haku n famly haku alami. so, redha je laa dan anggap nih sume ujian Allah :)
Adam dapat la sepasang baju melayu. 2 papan kemeja *makin besar makin cerewet!   -_____- "
malam tuh atok join haku se-family gi terawih at masjid negeri. :)


seronok seronok! first tyme kot atok join we oll terwih luar dari kawasan dia *kapar ia lah, atok an imam, so tugas dy padat dan diperlukan sentiasa. semalam atok di majlis seperti orang kebanyakan.. xde yang dikenali xde yang d…

cerita syawal

assalamualaikum

:: kalau tak jawab dosa, kalau jawab sayang ::
malam yang k-14 nih Alhamdulillah haku se-family masih diberikan nikmat dan kesempatan untuk meneruskan ke-riadah-an ber-solat sunat tarawih.
malam nih beza sikit dari hari sebelum, sebelum, sebelum, sebelum-nya..!  :) y? bcoz, mlam nih  papa g men-drive kami se-family ke Bandar Klang (Klang Bandar Diraja) :D
sangat suka..  motif? sebab, dapat ber-tawarih tarawih di masjid baru *act.da lama.. aku je yg ketinggalan -.-"
as usually, lau kuar gan papa xmakan meme xsah! papa, mengheret kami se-family lepaks a.k.a moreh di  RESTORAN REJAB MAJU. location? bekalang klang parade tuh.. tapii service nye sumpah lambat!!  1 keping roti canai kosong 30 minit! -.-" baru nak adun tepung ke hape? what the fish! sabar je laaa~~
bhai, tadi petang after haku pi hambek kursus amali 6jam at P.M.K.K papa kesayangan haku pi shoping raya!! *dan dan jadi papa kesayangan -.-" :D cari punya cari.. tengok2 baju haku je dapat sepasang, tuh pon at butik FIR…

aku hamba hina

Image
assalamualaikum
:: kalau tak jawab dosa, kalau jawab sayang ::
muhasabahlah diri anda *untuk saya juga
semua ini sering kita lakukan maka bertaubatlah dan betulkan niat dihati.





Jangan hanya sujud ke "sejadah" saat susah.  Jangan hanya mengenal "telekung" & "kopiah" saat sesak.  Jangan hanya memandang "qiblat" saat payah.  Jangan hanya teringat "wudhu" saat lemas.  Jangan hanya membelai "tasbih" saat hanyut. Jangan hanya melihat "alam" saat alpa. 
Sayang yang tak kelihatan ada pada hati, letaknya iman.  Carilah sayang Agung itu. Agar sayang tak lagi palsu. 
InsyaAllah...
:)

cermin diri, sebagai hamba Allah

Image
Assalamualaikum...
:: kalau tak jawab dosa, kalau jawab sayang ::
Wahai sahabat² seagama denganku…
Tolonglah ambil masa 3 minit untuk membaca note ini.... ... 3 Minit je, tak lama pun..
...... Mungkin ada yg pernahbaca kisah ni tapi tak salah kalau kita ingatkan sekali lagi..
Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasih...
Bayangkan benda ini berlaku pada anda.....
Suatu hari pada masaSembahyang jumaatyang di hadiri oleh lebih kurang1,000 jemaah...
tiba-tibamasuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnya dgn pakaian hitam..
tak nampak apa cuma dua biji mata and membawa mesin gun...
lalu salah seorang lelaki tu bertempik "
"Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu"
Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralahbertempiaran lari para jemaahitu utkmenyelamatkan diri....
daripada jumlah yang 1,000 tadi tuhanya tinggal lebih kurang40 orang sahajayang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Imam tu...
Lelaki yang bertempik tadi segera me…

pelajar ajar prof di dewan kuliah

Image
assalamualaikum
:: kalau tak jawab dosa, kalau jawab sayang ::

di bulan Ramadhan yang berkat ini sama-samalah kita melihat kebesaran Allah dan meningkatkan keimanan serta beramal berhabis baik. sesungguhnya Ramadhan itu lebig baik dari seribu bulan.
hormatilah guru, cikgu, ustaz, ustazah, dan para tenaga pengajar. mari kita baca dan hayati~~

Perdebatan 

Seorang Professor Athiest dgn pelajar yg beragama islam..

Seorang atheist yang juga professor falsafah bercerita dalam kuliahnya mengenai masalah yang dihadapi oleh sains berkenaan dengan Tuhan. Dia meminta seorang pelajarnya bangun dan beliau bertanya…

Prof: Kamu percayakan Tuhan?

Pelajar: Sudah semestinya professor.

Prof: Adakah Tuhan itu baik?

Pelajar: Ya

Prof: Adakah Tuhan itu amat berkuasa?
Pelajar: Ya

Prof: Saudara saya meninggal kerana kanser walaupun dia berdoa kepada Tuhan agar dia boleh sembuh. Kebanyakan kita akan cuba membantu mereka yang sedang sakit tetapi Tuhan tidak. Jadi macamana Tuhan itu baik? Hmmm?
(Pelajar berdiam diri)

Prof: K…

seekor haruan yang bagus

Image
assalamualaikum

:: kalau tak jawab dosa, kalau jawab sayang :: 

waaah, waaah waaah lu bule bayang kan xkalau waa jadi ikan? sooo sweet *baca dengan nada gediks tw.
baca dengan hati yang terbuka dan open-minded  :)
Kehidupan di kampus ibarat seekor ikan emas yang disimpan rapi di dalam akuarium,diberi oksigen di beri makanan.,tetapi apabila ikan emas tersebut jatuh ke darat,.dengan hanya beberapa minit atau jam sahaja,.ikan emas itu akan mati…




Jadi,belajarlah untuk menjadi seperti ikan haruan, walaupun hidupnya di lumpur yang kotor,tanpa bantuan oksigen,tetapi apabila jatuhnya ia di daratan ia boleh bertahan dengan jangka masa yang lama…Kerana dunia reality yang bakal di hadapi kelak tidak akan menjanjikan ‘ikan emas’ jika mahu perjuangkan yang hak dan menghapuskan yang batil.,.jika kita berkelakuan seperti ikan emas,nescaya kita tak akan berada lama di jalan perjuangkan yang hak…Jangan terlalu manja dan merungut dengan ujian dari Allah, sebaliknya ambillah ujian itu untuk menjadi Insan Islam…

nasihat kubur

Image
assalamualaikum




::kalau tak jawab dosa, kalau jawab sayang ::


wah, tajuk enri kali nih agak pelik dan seram.
ramai yang takut kalau cakap sal kubur atau kematian.
takut dengan bayang2 sendiri gamaknya<< word fveret ustaz Kazim
namun reality nya tiada seorang anak Adam pon yang terlepas dari melewati alam kematian (barzah).


maka beramal-lah 
:)





-->Aku adalah tempat paling gelap, maka terangilah aku dengan tahajud,

 -->Aku adalah tempat yang paling sempit, maka luaskanlah aku dengan bersilaturahmi,

 -->Aku adalah tempat yang paling sepi, maka ramaikanlah aku dengan perbanyak baca Al-Quran,

 -->Aku adalah tempatnya binatang2 yang menjijikan maka racunilah ia dengan Amal Sedekah,
--> Aku adalah tempat Mungkar & Nakir bertanya, maka Persiapkanlah jawabanmu.
*aku= kubur


selamat beramal

________________________________________________




alhamdulillah, aku bersyukur

assalamualaikum
:: tak jawab doa, kalau jawab sayang ::

wah wah wah Ramadhan yang ke-9 baru lah haku berkesempatan menunaikan solat sunat tarawih jangan dipersoal kenapa :) sangat seronok dan teruja last year ber-terawih di KMPk (terawih tah bape kali je.. :P) alhamdulillah tahun haku masih diberi kesempatan dan nikmat untuk terus meneguk nikmatnya Ramadhan.
papa menunggang kami se-family ke masjid negeri :) wah ramaiiiii giler orang. ok, jemaah agak ramai, bukan orang gila yang ramai. x faham,  suda!  ..titik.. ke-firstyme-an solat terawih haku, haku juz wat 8 rakaat n 3 witir. then . . . . SHOPPING!!!!
xbeli pe pon. saja je memeriahkan majlis men-shopping besh tengok produk2 yang dipasarkan (marketing manager xberjaya :( )

produk jawib wajib : minuman : barbican  (cam salah ejaa jee? -.-" ) susu kambing (belum teringin nak minum ) mineral water, cincau, dll tuh biasa2 je laaa..
makanan a.k.a snack : kurma kismis zaiton (bukan pengasas sabun Zaiton tuh) ade gak lah homemade kukis dll tapii makanan n snack nih ku…