MARKETING METHOD

?#NHHSparkleSharing

Perkongsian daripada susur galur kumpulan Sparklee Outstanding Leader.

Ada beza antara sales dan marketing.. biasa company besar department berbeza yang akan jaga sales dan marketing..

Tapi sebab kita baru start bisnes yang kecik, kita yang buat sales, kita jugak yang buat marketing.

Ramai keliru antara sales dan marketing..

Sales ni buat jualan.. urus jualan.. close sale.. consult customer..

Marketing pulak sebarkan tentang produk.. biar seramai mungkin tahu tentang produk atau servis kita..

Ade org hanya fokus marketing, tapi x tekankan untuk buat sales. Tak belajar skill untuk power closing. Tunggu je org beli..

Ada orang hanya fokus sales.. tak buat marketing.. Dia ingt dia ada blog, ada page tunggu je orang datang.. tp lupa nak bagitau ramai2 org yg dia ada kedai..

Dah nampak bezanya?
----------

Method marketing ni banyak..

1) Fb personal - sharing n soft selling
2) Page
3) Fbads
4) Blog - seo
5) word of mouth
6) e-mail marketing
7) Offline - ni pun pecah mcm2 lg.. flyers, banner, one to one dll
8) media
9) Dll

Anda tak perlu kuasai semua method marketing.. Cukup pilih 1-2 shj dan fokus btul2..


Kalau nak betul2 pakar make sure berguru. Jangan kedekut melabur untuk ilmu.. kalau xsedia melabur utk ilmu, sedialah melebur duit..

Dan jangan kedekut invest untuk marketing.

Sifu saya cakap, kalau dia ada rm100k, 80k akan digunakan untuk marketing, 20k je guna untuk beli stok.. sebab stok boleh selalu beli bila habis.. (untuk permulaan) - perumpamaan ni menunjukkan penting melabur utk marketing.

Marketing once org dah kenal dan percaya kita kerja makin mudah.. kos marketing makin murah..

Faham ke faham?

MHM
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Comments

Popular posts from this blog

Part 1- Percutian ke Perth, Australia Julai 2016

Suntikan Vaksin HPV Percuma

UJIAN HIV PRA PERKAHWINAN 2017