Hawa Lebih Berat badan.

Selamat pagi wanita hebat berjaya solehah! πŸŒ„πŸ‘±
.
Pagi nih throwback #hawahijau 4tahun lalu yang punyai berat badan berlebihan. Lebih yang macam mana? Lebih yang bacaan BMI dia TIDAK NORMAL sebab ratio berat dengan tinggi tidak seimbang. Kalau normal weight bacaan BMI 25 kebawah tapi bacaan BMI #hawahijau2012 lebih 25, iaitu kategori over weight! πŸ˜–



.
Lama jugak la hawa bergelumang dengan BMI, Over Weight. πŸ˜–πŸ˜« Tapi Alhamdulillah, tade masalah kesihatan yang kronik, yang perlukan rawatan pakar/hospital. πŸ˜Š
Tapi yang hawa perasan, kalau solat nak bangun dari sujud ke rakaat baru. Badan hawa penat nak bangun (kekadang mengah!) Kalau tahiyat akhir pula, perut berlipat. Nak baca tahiyat akhir semput. Sebab napas cam tak lancar. πŸ˜°
.
Kalau shopping taksoh cakap la. Jujur, bukan senang ye nak beli baju fashion yang kita minat sesuai dengan kita. Macam gamba atas ni, πŸ”πŸ”πŸ”
Zaman baju checkers popular. Kalau saiz perempuan dekat outlet2 saiz XL perempuan hawa muat ngam2 je kenkadang beli ritu minggu depannya ta bole pakai dah. πŸ˜©
Sebenarnya top checkers pink tu πŸ”πŸ”πŸ”adalah KEMEJA LELAKI! Dapper saiz M pulak tu. Tapi tu pon TAK BOLEH BUTANG! Sebab xselesa sangat semasa pakai(gamba πŸ”) masa beli bole butang lagi. πŸ˜…
.
Kalau Over Weight (OW) dilema masalah shopping No.1 (bagi suka membeli)!!
Lepas tu No.2 kesihatan/performance la. Naik tangga rumah penat, pergerakkan solat slow motion, tulang belakang selalu sakit, tapak kaki tu kerap je minta urut. Ye la, badan besar. Kaki kecik.
Low Self Confident. Rendah keyakinan diri bak kata mesia. Bila semua yang kita suka (baju cecantik, blouse gegirl) TIDAK DAPAT sebab tade saiz! Rasa macam πŸ˜’😒 susah la nak diungkap dengan kata-kata. πŸ˜‚
.
Bila dah lama sangat bertapak di BMI Over Weight. Hawa mula nak ada BMI normal. Cuba la macam-macam. Tapi yang hawa nekad adalah tukar lifestyle.
Contohnya;
waktu dinner NO MORE 8-9 pm.
ikut sunnah makan. Kunyah 40x, minum air 30mint-1jam lepas makan, dului garam, makan sebelum lapar berhenti sebelum kenyang
jaga water intake. 2liter(1setengah botol mineral besar) sehari.
Bukan senang ye. Tapi hawa nekad nak ikut gaya hidup sihat. πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ
.
bersambung di komen sebab IG da abes word πŸ˜‚

Comments

Popular posts from this blog

UJIAN HIV PRA PERKAHWINAN 2017

Suntikan Vaksin HPV Percuma

Part 1- Percutian ke Perth, Australia Julai 2016