RESEPI: Kek Red Velvet Senang
Assalamualaikum
Alhamdulillah
Ramadhan sudah berpenghujung begitu jua dengan Syawal.
Tetapi
kemaafan tidak terhad dengan waktu dan ketika.
Hanya hati
yang ikhlas memaafkan diterima walau bila, dimana, dan bagaimana kemaafan itu.
Benda yang
sedap dan baik tak salah untuk di kongsi. :D
Dah lama
plan nak membuat kek baldu merah ataupun nama seni dia RED VELVET
bahan-bahan kek red velvet |
Bahan kering untuk diayak:
360gm
tepung gandum/ tepung naik sendiri
1 sudu
kecil baking powder
1sudu kecil
soda bikarbonat
1sudu kecil
garam
2 sudu
besar serbuk koko (boleh kurangkan kalau nak warna merah terang)
bahan buttermilk buatan sendiri |
kalau korang ada proper measurement tools guna la ye. ;) campur 1 cawan full cream milk + 1 sudu besar cuka masakan |
Bahan lain:
400gm gula
halus (gula biasa di blender je kalau malaih nak pergi kedai beli, SAMA je juz time consuming)
1cawan
minyak jagung (apa-apa jenama boleh)
2biji telur
gred A
1cawan
buttermilk (1cawan susu full cream+1sudu besar cuka biarkan 10minit to
transform)
2sudu kecil
esen vanilla
1sudu besar
pewarna makanan RED, merah makngah
1sudu kecil
cuka masakan (apa-apa jenama boleh)
½ cawan air
kopi/nescafe/air panas (den letak air panas je)
Cara-cara:
Ayak semua
bahan yang perlu diayak untuk mengelakkan bendasing dan ketepikan.
Dalam bekas
yang berlainan, pukul (mixed) gula dan minyak jagung sehingga sebati.
Seterusnya,
masukkan telur satu persatu sehingga kembang dan seterusnya masukkan
buttermilk, esen vanilla, dan pewarna merah.
Kemudian
masukkan cuka masakan dan air kopi/nescafe/air kosong yang PENTING panas!
Pukul
hingga sebati dan masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit sehingga sebati dan
serasi.
Masukkan
kedalam dua Loyang 8” or yang apa ada di dapur anda.
Bakar pada
suhu 170˚c-180˚c selama 40minit
Untuk
mengetahui kek kita masak atau tidak cucuk kek dengan lidi sate or chopstick or
sesuatu batang yang diperbuat daripada kayu. Jika kita cucuk dan lidi yang kita
cucuk itu licin dan tiada sebarang cecair (adunan kek) yang melekat dilidi ia
diiktiraf sebagai MASAK! (hamek bahasa tinggi)
cucuk untuk nak tahu masak atau tidak |
kalau clean macam nih, insyaAllah kek dah masak! :D |
nih red velvet 3rd batch bakar dalam muffin mold sebab nak makan sikit je. keluarga ramaikan 5orang *tangandibahu* |
TETAPI, kalau terdapat adunan
kek yang cair melekat. Biarkan kek anda didalam oven lebih sedikit masa dan
semuanya akan berjalan lancar dan anda akan dapat menikmati kek merah sedap!
Sementara
tunggu kek masak, anda boleh membuat penutup penghias (topping/frossing) kek
anda, dengan mengadun penutup krim keju (cream cheese frossing)
Bahan yang
diperlukan:
250gm cream
cheese (tatura or phidelphila or jenama lain yang ada ditempat anda)
½ cawan
gula castor (gula kasar biasa dikisar halus dan diayak, kalau nak beli pun
boleh)
1 sudu
kecil cuka masakan/ perahan lemon
Campur dan
pukul semua bahan dan siap! :D
Red Velvet nih manis tapi kalau cheese topping tu lebih sikit sedap! |
nih antara gambar sempat up di IG:nurhawahaider
cubaan pertama comot-comot + jamak sekali dengan congo bar. |
cubaan kedua dan masih comot-comot tapi rasa keboom! *isibakulangkatsendiri* |
cubaan ke tiga dan more to go! yeahhhh! |
selamat mencuba! :D
resepi kredit to Sifu Azlita suka sangat deko dan resepi-resepi beliau. :)
kalau ada apa-apa masalah masa nak buat nih kindly WhatsApp 011-23524179
sedia membantu, insyaAllah mana termampu.
Next is RESEPI: Congo Bars
Comments
Post a Comment